Huisstofmijt

U bevindt zich hier: Allergisch Ľ Huisstofmijt

Huisstofmijt allergie

Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen en huidschilfers van huisstofmijt. Dit is een lastige allergie omdat huisstofmijt in ieder huis voorkomt. Het is een heel klein spinnetje dat leeft van huisstof en van huidschilfers. De huisstofmijt houdt vooral van huidschilfers in een vochtige en warme omgeving. Het bed is dan ook een plek waar huisstofmijt veel voorkomt en dan vooral in matrassen en kussens. Daarnaast worden de huisstofmijtallergenen makkelijk verspreid naar meubels, gordijnen en Ďgewooní huisstof.

Huisstofmijt komt het hele jaar voor.

Klachten en symptomen huisstofmijtallergie

Een huisstofmijtallegie uit zich op verschillende manieren. De klachten komen voornamelijk ís ochtends voor, omdat de allergenen dan de hele nacht ingeademd zijn. Een opsomming van de klachten bij en symptomen van huisstofmijtallergie:

  • een verstopte neus of juist een loopneus, zie ook symptomen allergie
  • benauwdheid of andere astmatische klachten
  • herhaaldelijke niezen
  • hoofdpijn
  • lusteloosheid of vermoeidheid (externe link)
  • rode ogen, tranende ogen of opgezwollen ogen
  • een droge keel
  • kriebelhoest (externe link)

Huisstofmijt bestrijden

Vocht en stof zijn de belangrijkste voedingsbodems voor huisstofmijt. Om zo min mogelijk last te hebben van de huisstofmijt, is het dan ook belangrijk om het huis goed te luchten en regelmatig schoon te maken.

Om vocht in het huis te bestrijden is ten eerste een goede ventilatie nodig, zeker in de badkamer en in de keuken. Ook wordt aangeradenom twee keer per dag te luchten en in de winter overal de verwarming aan te zetten zodat er niet teveel condensvorming is.

Qua woninginrichting worden gladde materialen aangeraden. Gladde vloeren en muren zijn makkelijk schoon te maken. Ook wordt aangeraden om kasten afsluitbaar te maken (deurtjes ervoor) omdat er dan minder stofvorming is.

Oude matrassen, gordijnen en meubels zitten vaak vol huisstofmijt die er nauwelijks meer uit te krijgen is. Het is dus aan te raden om deze spullen dan te vervangen. Het beddegoed wordt bij voorkeur op 60 graden gewassen en het bed moet een bodem hebben die lucht doorlaat. Zo droogt het bed beter. Ook helpt het om het bed netjes op te maken. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Allergisch Ľ Huisstofmijt

(Advertentie)